Preferencje plików cookies

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
dieta ketogeniczna

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna, zwana także dietą keto, to plan żywieniowy, który polega na zwiększeniu spożywania tłuszczy i praktycznie wyeliminowaniu węglowodanów. Celem diety ketogenicznej jest wejście organizmu w stan ketozy, w którym ciało spala tłuszcz jako główne źródło energii zamiast glukozy. Twoje ciało spala własne zapasy tłuszczu i tym samym chudnie.

Dieta ketogeniczna  – od czego zacząć?

Przed wprowadzeniem diety ketogenicznej, konieczne jest wykonanie zestawu niezbędnych badań, określających sprawność funkcjonowania zarówno  wątroby, jak i nerek. Dietę ketogeniczną należy wprowadzać stopniowo – w żadnym razie nie wolno przejść na nią z dnia na dzień! Aby była skuteczna i nie stanowiła zagrożenia dla organizmu, powinna być przeprowadzana wyłącznie pod kontrolą lekarza i dietetyka.

Aby poprawnie wejść w stan ketozy, ogranicz spożycie węglowodanów. Najprostszym sposobem jest ich eliminacja w diecie, czyli wyklucz słodycze, makarony, kasze, ryż, pieczywo i owoce. W tym samym czasie zwiększ konsumpcję zdrowych tłuszczów, na przykład poprzez zjadanie większej ilości oliwy, masła, awokado czy tłustych ryb.

Sposobem na jeszcze szybsze wejście w stan ketozy jest włączenie do diety tłuszczu MCT, a także suplementacji, np. ketonów egzogennych. W celu osiągnięcia stanu ketozy, ważne jest także przestrzeganie odpowiednich proporcji makroskładników:

● 70-80% dziennych kalorii powinno pochodzić z tłuszczu,

● 20-25% kalorii powinno pochodzić z białka,

● 5-10% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów.

Należy pamiętać, iż niezbędna jest dodatkowa suplementacja. Sięgaj po elektrolity, probiotyki, błonnik oraz witaminy i minerały, których dziennego zapotrzebowania dieta ketogeniczna nie pokrywa. Pamiętaj również o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Gdy organizm przestawia się na dietę ketogenną, potrzebuje dużo wody, minimum 2 litry wody. 

Co jeść a czego nie jeść na diecie keto?

Lista produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej jest na tyle bogata, że bez problemu przygotujesz różnorodne posiłki. Produkty polecane w diecie ketogenicznej to:

  1. mięso — cielęcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna, drób, jagnięcina.
  2. ryby i owoce morza — makrela, łosoś, sardynki i wszystkie owoce morza;
  3. jaja – powinny pochodzić od sprawdzonego dostawcy lub chowu ekologicznego;
  4. naturalne tłuszcze — masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, olej z awokado, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich;
  5. warzywa — awokado, szpinak, brokuły, kalafior, jarmuż, szparagi, bakłażan, oliwki, cukinia, sałata, ogórek, pieczarki, kapusta, brukselka;
  6. owoce — awokado, porzeczka, malina, jagoda, kiwi, cytryna, borówka;
  7. nabiał — ser biały tłusty, pełnotłuste mleko, śmietana;
  8. orzechy;
  9. napoje — woda niegazowana, herbata czarna lub zielone (bez cukru), bulion, mleko kokosowe lub migdałowe;
  10. przyprawy (w rozsądnych ilościach) – bazylia, kolendra, oregano, cynamon, kumin, chili, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn.

dieta ketogeniczna

Decydując się na stosowanie diety ketogenicznej, trzeba wziąć pod uwagę także te produkty, które są kategorycznie zabronione. Należą do nich:

  1. cukry i wszystko co ma dodatek cukru — słodycze, napoje gazowane, soki słodzone;
  2. ziarna — przede wszystkim ryż i pszenica, pszenne ciastka, pączki, drożdżówki, ciasta, kukurydza, makarony, płatki śniadaniowe, kasze, płatki owsiane, płatki żytnie, amarantus, otręby, tapioka;
  3. skrobia — ziemniaki, płatki owsiane;
  4. owoce — banany, winogrona, ananas, arbuz, jabłka, pomarańcze;
  5. niskotłuszczowe produkty mleczne light.

Zalety diety ketogenicznej:

  • szybka utrata wagi przy jednoczesnym dobrym samopoczuciu,
  • zmniejszenie objawów niektórych chorób neurologicznych,
  • pozytywny wpływ na funkcje mózgu, zmniejsza wahania nastrojów, poprawia pamięć, zwiększa czystość myślenia, a także ma wpływ na funkcje poznawcze mózgu.
  • zmniejszenie insulinooporności – reguluje wydzielanie insuliny, ogranicza apetyt na słodycze,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy,
  • redukcja uciążliwych dolegliwości ze strony układu trawiennego,
  • zwiększenie wytrzymałości fizycznej – umożliwia organizmowi łatwy dostęp do energii zawartej w zapasach tłuszczu.

Wady diety ketogenicznej:

  • w ciągu pierwszych tygodni stosowania  może pojawić się tzw. „keto grypa” – złe samopoczucie, bóle głowy, zaparcia lub biegunki, wymioty,
  • zaburzenia czynności nerek, trzustki oraz wątroby (dlatego zanim zaczniesz wprowadzać swój organizm w stan ketozy, wykonaj badania),
  • po ok. 2-3 miesiącach stosowania możliwe jest odczuwanie zmęczenia i spadku energii,
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Keto to nie tylko dieta, to styl życia. Jednak aby wprowadzić organizm w stan ketozy, wymagany jest dobry stan zdrowia. Dlatego też przed tak radykalną zmianą sposobu żywienia najlepiej skontaktować się z lekarzem. 

Koszyk